Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işık Tepe’nin konuşmacı olarak katıldığı etkinlik, Merkez Yerleşkemizdeki Konferans Salonunda gerçekleşti.
Üniversitemiz, Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Mühendisleri Odasının ortaklaşa hazırladığı etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Etkinliğin açılış konuşmasını Ziraat Fakültesi öğrencileri adına, Bitki Koruma bölümü 4. Sınıf öğrencisi Adalet Sinem Kayaalp gerçekleştirdi.
Ziraat Fakültesinde öğrenci olmak ile ilgili konuşmasını yapan Kayaalp’in ardın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İrfan Obay ve Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan’ın açılış konuşmaları ile devam etti. Demirhan konuşmasında: “Bugün aşağı yukarı her yıl 1 milyona yakın nüfus artışının gerçekleştiği ülkemizde, eksikliklerine rağmen eğer nüfusumuzu doyurabiliyorsak bu durum Cumhuriyetle birlikte tüm temel ürünlerde 10 kattan daha fazla verim artışı sağlayan meslektaşlarımızın ve büyüklerimizin sayesindedir. İnsanlığın devamı gıda kaynaklarının var olmasına, sürdürülebilir tarıma ve üretimin devam etmesine bağlıdır. Bu sebeple tarım sektöründe bulunan bizlerin yükü ağır, sorumluluğu büyüktür.” diyerek ziraat öğretiminin insanlık için önemini vurguladığı konuşmasının devamında Siirt’in tarım ve hayvancılık alanındaki başarılarını dinleyicilerle paylaştı. Ergün Demirhan’ın ardından Ziraat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Koray ÖZRENK kürsüyü devralarak katılımcılara hoş geldiniz dedi.
“Tarım ve Hayvancılık, bütün yüzyılların en stratejik mesleğidir.”
Rektörümüz Prof. Dr. Murat Erman açılış konuşmasında; tarım eğitimi ve öğretiminin konuşulacağı bu etkinlikte daha iyi ziraat mühendisi nasıl yetiştirilir konusu üzerine yoğunlaşılması gerektiğini vurgulayarak; “Bölümlerin isimlerini değiştirerek kulağa daha cazip hale gelmesini sağlayarak, gençlerin ziraat fakültesini tercih etmesini sağlayamayız. Ülkemizin tarihine ve toplumsal yapısına baktığımızda Ziraat Fakültelerimizin boş kalmaması lazım. Ziraat Fakültelerinin neden dolmadığını sosyolojik yönden araştırmalıyız. Artık insanlar ben çobanım, ben çiftçiyim demeye utanır oldular. Oysa bütün yüzyılların en stratejik mesleğidir. Tarım ve hayvancılıkla uğraşmak demek hayatın bütün alanlarına dokunabilmek demektir.” diyerek konuşmasının devamında açılacak olan Küçükbaş Hayvan Payetleme Birimi le ilgili bilgi vererek projede son gelinen noktayı dinleyicilerle paylaştı.
Tarımsal Öğretimin 173. Yıldönümü etkinliğine konuk olarak gelen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Işık TEPE “Bilim Etiği” ile ilgili bilim etiği ile hukukun çoğu zaman birbirine karıştırıldıklarını belirterek , hukuk alanındaki sorunların çözüm yerinin mahkemeler olmasına karşılık bilim etiği ihlallerinin kişilerin vicdanlarında yargılandığını söyledi. Konuşmanın ardından meslekte 30. yılını tamamlayan Öğretim Üyelerimiz Prof. Dr. Ömer TERZİOĞLU ve Prof. Dr. Murat Ertuğrul YAZGAN’ a Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün DEMİRHAN tarafından plaketleri takdim edildi.
Akademik aşama kaydeden ve aramıza yeni katılan öğretim üyelerimiz için biniş giyme töreni düzenlendi. Törende Prof. Dr. Ayhan YILMAZ, Doç. Dr. A. Beyhan UÇAK, Prof. Dr. Murat Ertuğrul YAZGAN, Dr. Öğr. Üyesi Seyithan SEYDOŞOĞLU, Dr. Öğr. Üyesi Arzu ALTUNTAŞ, Dr. Öğr. Üyesi Görkem ÖZTÜRK, Dr. Öğr. Üyesi Tuba BEKAR, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet KAPLAN, Dr. Öğr. Üyesi Yasemin BEKTAŞ, Dr. Öğr. Üyesi Simten SÜTÜNÇ’ a cübbelerini Rektörümüz Prof. Dr. Murat Erman ve Dekanımız Prof. Dr. Koray Özrenk tarafından giydirildi.
Etkinlik toplu fotoğraf çekimi ve düzenlenen kokteyl ile son buldu.