Tanıtım

Zootekni hayvansal üretimi, hayvan besleme ve yetiştirmeyi, hayvanlarda genetik ıslahı ve bunlarla ilgili istatistiksel analizleri yaparak bunları yorumlayabilmeyi ve aktif olarak verimi arttırmak için yapılan çalışmaları kapsamaktadır.

Siirt üniversitesi Zootekni bölümü olarak 1 profesör, 1 Doçent, 3 yardımcı doçent ile lisansüstü düzeyde eğitim vermektedir. Hayvan yetiştirme, yemler ve hayvan besleme, biometri ve genetik olarak zootekni bölümü 3 anabilim dalından oluşmaktadır.

Yemler bilim dalında kaba ve yoğun yemlerin fiziksel, kimyasal özellikleri ve yem mikrobiyolojisi alanında çalışmalar yapılacaktır.

Hayvan Besleme bilim dalında ise inek, koyun, keçi, manda ve kanatlı hayvanların beslenmelerine ait temel özellikler ve esaslar  ele  alınacaktır. Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiriciliği ve ıslahı bilim dallarından oluşmaktadır. Her üç bilim dalında gerek ülke gerekse bölge hayvancılığının sorunlarına çözüm bulmaya yönelik araştırma, eğitim ve bilimsel yayın çalışmaları sürdürülecektir. Genetik, kalıtsal özellikleri ve bu özelliklerin nesillere nasıl aktarıldığını inceleyen bir bilim dalıdır. Canlılarda karakterleri meydana getiren unsurların fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirlemek, bu özelliklerin sonraki kuşaklara hangi oranda aktarıldığını, elde edilen verilerin yetiştiricilik ve diğer zootekni dallarına nasıl faydalı olabileceğinin yollarını araştırmaktadır. Genetik anabilim dalı bu amaç doğrultusunda dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek üstün nitelikli, çağdaş ve bilimsel gelişmelere açık zooteknistler geliştirmeyi hedeflemektedir.

Zootekni Bölümünün ana çalışma konuları arasında Büyükbaş (Sığır, Manda ve At) ve küçükbaş (koyun, keçi) ile kümes hayvanlarının (tavuk, bıldırcın, hindi, kaz, ördek, devekuşu, tavşan vb.) hayvanların yetiştirilmesi, beslenmesi, uygulamalı hayvan ıslahı, besleme ile ilgili çeşitli araştırmalar, temel ve alternatif yem kaynaklarından yararlanma, hayvancılıkta bilgisayar kullanımı, hayvancılıkta biyoteknolojiden yararlanma, deneme ve planlama, projelendirme ve organizasyon konuları gibi birçok konu yer almaktadır.

Hayvansal üretimin Türkiye tarım sektörü içerisindeki çok büyük olup, bu sektörde geçinen nüfus, milli gelir, iç ve dış ticaret ile insan sağlığına katkıları da oldukça büyüktür. Hayvansal üretimde, koyunculuk, sığırcılık ve kanatlı yetiştiriciliği yapılmaktadır.

ZOOTEKNİ BÖLÜMÜNDE YAPILACAK ÇALIŞMALAR

  • —  Büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvan ve arı yetiştirmeye yönelik çalışmalar
  • —  Hayvan ıslahına yönelik çalışmalar
  • —  Hayvan beslemeye yönelik çalışmalar
  • —  Yemler ve yem teknolojisine yönelik çalışmalar
  • —  Genetik üzerine yapılan çalışmalar
  • —  Biyoistatistik üzerine yapılan çalışmalar

İSTİHDAM ALANLARI

  • —  Yem sanayi tesisleri ve işletmeleri
  • —  Yem katkı maddesi üretim tesisleri ve işletmeleri
  • —  Hayvansal üretim (Süt sığırcılığı, Sığır besiciliği, Koyunculuk-Keçicilik, Yumurta tavukçuluğu, Etlik piliç üretim, Hindi üretim) işletmeleri
  • —  Damızlık İşletmeleri
  • —  Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı (Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri, Tarımsal Araştırma Enstitüleri)
  • —  Tarım Kredi Kooperatifleri
  • —  Kesimhaneler
  • —  Et ürünleri üretim, ambalaj ve işleme tesisleri
  • —  Süt ürünleri üretim, ambalaj ve işleme tesisleri — Çiftçi danışmanlık hizmetleri işletmeleri
Dr. Öğr. Üyesi FİGEN CERİTOĞLU
Güncelleme : 6.06.2023 13:32:44